fredag 28 mars 2014

Livet under 20 års inbördeskrig i Afghanistan

Livet under 20 års inbördeskrig i Afghanistan  

Boken: ”Den osynliga flickan” 
Författare: Deborah Ellis 
Kapitel: 15 kapitel 
Sidor: 168 sidor
Baserat på riktiga händelser

Under 1900-talet, var det 20 år av inbördeskrig i Afghanistan. Tusentals dog under kriget. Många av de människor som överlevde var barn och de var tvungna att jobba för att försörja sina familjer. Många barn fick se hur deras föräldrar blev mördade eller blev bortförda av talibanerna. Denna boken berättar om den svåra tiden och förklarar hur huvudpersonen, Parvana överlever och vad hon gör för sin familj.     

Tonårsflickan, Parvana går igenom mycket för att förhindra sin familj från att svälta. Hennes pappa är fängslad och hon är familjens sista hopp. Parvana klär ut sig till en pojke, så att hon kan tjäna pengar till familjen. Anledningen till att hon klär ut sig  till en pojke beror på att talibaner inte tillåter kvinnor och flickor synas i samhället. Det betyder att kvinnors och flickors roll är att bara ta hand om familjen och hushållet.
Varje morgon går Parvanas pappa till jobbet och Parvana följer med honom. Anledningen till att Parvana följer med sin pappa är att han behöver stöd till att gå, han blev av med sitt ben när talibanerna sprängde deras hus. En dag så blir Parvanas pappa bortförd av talibanerna. Han blev bortförd därför att talibanerna ogillade att han var lärd och kunde översätta många språk. De tyckte att de påverkade folket, som inte kunde läsa. 

”Den osynliga flickan” är en bok om krig och överlevnad. Denna boken skrevs som ett budskap för oss alla och för de andra människor som lever i dessa krigszoner. Boken vill förklara vad människor går igenom för att överleva i Afghanistan och beskriver deras tunga och tragiska öde. 
     
Jag tyckte att boken var bra. Den var välskriven och spännande. Boken är baserat på verkliga händelser som gjorde mig mer intresserad av boken. Författaren kunde berätta bra historia om människors liv som är drabbade av kriget, men hon kunde få skriva lite mer om klimatet och miljön i Afghanistan. Boken hade bra scener t.ex. när Parvana läste upp ett brev till en taliban. Jag gillade scenen på grunda av att Parvana var jätterädd men fortsatte att läsa upp brevet till honom. Jag blev imponerad av hennes mod. Denna boken hade passat bra som en film. Många som har läst hade gillat den. Boken hade spännande avslutning. Vi vet inte vad som har med Parvanas familj, man är nyfiken hur den historien har slutat och det var bra, tyckte jag. Boken lämnade en efter tanke.

Denna boken är bra för vuxna och de politiker som bestämmer för att de kan se vad kriget gör med unga människor och vilket elände kriget är. Unga läsare kan lära sig förstå sina jämn åriga hur är det att leva i krigszoner man kan lära sig mycket av de och beundra deras mod, uthållighet och kämpa andan. De är riktiga ”survivors”.

Dilan Balbas-Omar

Betyg: 5/5 *****    


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar