tisdag 12 november 2013

Hjärtinfarkt

Vad är hjärtinfarkt? En hjärtinfarkt är en allvarlig sjukdom. Den uppstår när hjärtmuskeln inte får med tillräckligt blod. Hjärtmuskeln pumpar själv blod runt kroppen, men den behöver blod själv. Den får blod via en blodkärl som kallas kransartärer.

Symtom? Vanlig symtom vid en hjärtinfarkt är:
  1. Stark och ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna. 
  2. Obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna. 
  3. Illamående 
  4. Andnöd
  5. Kallsvett 
  6. Rädsla och ångest.  
Behandling? Kranskärlet som har täppts till av en blodpropp behöver öppnas så att blodet kan passera igen. Detta kan ske med blodproppslösande medicin, eller med en så kallad ballongvidgning av kärlen. Det är vanligt att man också får behandling med andra typer av läkemedel.

Förebyggande? Motionens bieffekter är också glädjande: den kan motverka lindriga depressioner, sänker blodtrycket, ökar insulinkänsligheten (risken för diabetes minskar), ökar den sexuella förmågan och sänker vikten. Ny forskning menar också att motion i viss mån kan förebygga demens. Man ska motionera minst i 30 minuter varje dag och det är bättre att motioner än att ta mediciner. Kakor och godis kan ersättas med mörk choklad. Chips kan ersättas med nötter. Öl kan bytas ut mot vin. Frukt, bär och grönsaker har en skyddande effekt mot hjärt-kärlsjukdom. Det har också cisat sig att små mängder slkohol är bra, under förutsättning att personen inte har en historia av alkoholproblem.

Hjärt-kärlsjukdom är intimt förknippad med vår livsstil d.v.s. att det är en livsstilssjukdom. Vi äter fel, rör oss för lite, stressar, sover för lite och väger för mycket.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar