fredag 12 december 2014

Musikhistoria - Antonio Vivaldi

Inledning 

I detta arbetet ska jag fördjupa mig i en kompositör, som heter Antonio Vivaldi. Jag ska även beskriva en av hans verk och skriva fakta o hans epok. Jag ska dessutom jämföra min epok med en annan epok. 

Antonio Vivaldi

Antonio Vivaldi var en italiensk violinist och tonsättare som levde under barocken. Han var född 4 mars 1678 i Venedig och dog den 28 juli 1741 i Wien. Antonio var den äldsta av sex barn. Vivaldis pappa, Giovanni Battista Vivaldi var också en violinist. Han var även personen som gav Antonio Vivaldi en grundläggande musikutbildning. Antonio var även en musiklärare för en flickskola i Venedig.1703 anställdes Antonio Vivaldi som ”Maestro de violin” vi ett av Venedigs fyra barnkonservatorier för flickor, ”Il Pio Ospedale della pieta". Med sina elever framträdde Antonio Vivaldi för Venedigs andel och borgare. Vivaldis två första publicerande opus innehåller tolv triosonater (1705) respektive tolv violinsonater (1709). Med sitt tredje opus, ”L’estro armonico” (publicerat i Amsterdam ca 1711), grundade Vivaldi konsertformen för soloinstrument (här omväxlande 1–4 violiner) med ackompanjerande orkester. Samlingen blev en av de mest inflytelserika i 1700-talets musikhistoria, inte minst i Tyskland, där t.ex. Bach kopierade och arrangerade dem i studiesyfte.

Följden allegro–adagio–allegro (snabb–långsam–snabb) kännetecknar Vivaldis instrumentalkonserter, som därmed fick en förebildlig stil.

Violinen var hans huvudinstrument, men han komponerade också en rad sonater och konserter för exempelvis blåsinstrument. Vivaldi skrev även kyrkomusik och ett 40-tal operor. Av hans över 400 konserter för blås- och stråkinstrument har bl.a. violinkonsertcykeln ”Le quattro stagioni” (”De fyra årstiderna” konsert nr 1–4 i opus 8, 1725) blivit allmänt känd och populär i våra dagar.

Från år 1730 och framåt ägnade han sig i stor grad åt operan. Han befann sig då i Prag under ett år och producerade där bland annat operan, Farnace. Mycket känd är också hans konsert för piccolaflöjt och orkester. Det finns över 500 konserter av honom.


Barocken

Antonio levde under barocken. 

Barock är en stil inom konst, arkitektur och musik. Barocken kom under 1500-talet fram till första hälften av 1700-talet. Barockens stil kom from Italien. Ordet barock kommer ifrån portugisiskan, oregelbundet formad pärla och på franska överdrivet. Efter reformationen ville katolikerna visa att det får ny styrka genom att marker att en ny epok har börjat. Kännetecken för barocken är effekt och rörelser.

Med barockens musik ville man få fram en känsla hos lyssnarna och det var inte kompositörens egna känslor utan man ville att lyssnarna skulle få fram sin egen känsla t.ex. sorg, glädje, ilska, man hade känslan genom hela stycket. Med barockens musik ville man få fram en känsla hos lyssnarna och det var inte kompositörens egna känslor utan man ville att lyssnarna skulle få fram sin egen känsla. Många nya genrer kom under barocken som opera och orkestrerar, eller även kallad concerto. 

Operan föddes i Italien och var en protest mot kyrkomusiken. Många instrument utvecklades och förbättrades som fiolen, kontrabas, kyrkorgel och tvärflöjt. Det fans många kända kompositörer under barocken, men mest känd är Johann Sebastian Bach för när han dog 1750 slutade barocken. Han var född i Tyskland, hade musiken i släkten och hade stort inflytande på utbildningen av organister. Bach komponerade orgel-, vokal – och orkesterverk. Många verk som han har skrivit har blivit mycket kända som trollflöjten, Eine kleine Nachtmusik och Figaros bröllop.

Jämförelse mellan två epoker

Jag ska jämföra barocken med Wienklassicismen. Wienklassicismen

Wienklassicismen kom på 1700-talet och har sin ”huvudstad” i Österrike. Det kulturella centrumet var i Wien, huvudstaden. Musiken som skapades då påminner lite om dagens uppbyggnad. Symfonier och orkestrar blev mer populärt, och det fick även det utseendet vi har idag. För att beskriva wienklassicismen, så kan man säga att kompositionerna var rätt enkla, lugna och i ordning.

Till skillnad från barocken, som kom under 1500 har den sin ”huvudstad” i Italien. Som Klassicismen hade sitt kulturella centrum i Wien, så hade barocken sitt i Venedig. Alla kompositörer/musiker ville utbilda sig i Venedig, eftersom musiken var känd där. Musiken som skapades då, skapades för att få fram känslor från lyssnarna inte kompositörerna. Under barocken var fioler rätt så populära. 

Ett verk av Antonio Vivaldi 

https://www.youtube.com/watch?v=GRxofEmo3HA

Jag valde att beskriva ”Våren”. ”Våren” är en del av ”De fyra årstiderna” som är Antonios Vivaldis största verk. ”Våren” är även den populäraste delen av ”De fyra årstiderna”. 

Våren spelas i 10 minuter och 22 sekunder av 41 minuter och 59 sekunder. 

De börja spelas mycket med fiolerna. De spelas i olika slingor. De spelas en stunden ljust och andra stunden starkt. Enligt mig tror jag att Vivaldi vill beskriva våren på ett positivt (spelas starkt då) sätt och negativ (spelas ljust då) sätt. 

Efter 3:43 minuter, så känns det som att Vivaldi vill måla upp en annan bild och det börjar med att violerna spelar ljust. Violerna spelas i 2 minuter och 7 sekunder och enligt mig känns det sorgligt, man blir ganska nere när man hör de. 

Sen är det 13 sekunder paus och därefter spelas det starkt, men ibland ljust i 36 sekunder. Sedan spelar någon solo med en fiol i 7 sekunder. I 55 sekunder spelar alla tillsammans igen och det känns att de spelar med passion. I 38 sekunder spela det starkt och det kändes, som att ett problem uppstod, men sedan löstes. Sen i 24 sekunder spelas det svagt i olika slingor. De sista 35 sekunderna, så spelas det både starkt och svagt i olika slingor. 

Det var en väldigt bra låt och jag gillade den verkligen. Dessa känslor jag fick under låten kanske andra inte känner, eftersom under barocken ville man få fram vad själva lyssnaren känslor inte kompositören och vi lyssnare kan känna olika känslor för låten. 

Det är ett jättefint verk, som aldrig kommer att glömmas. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar