fredag 8 maj 2015

Flykt

Leonid Bresjnev 
49 år

Jag levde ett tufft liv i Staloninen. Min familj var fattig. Jag var den ende barnet. Mamma var arbetslös och pappa var en metallarbetare. Jag gick aldrig till skolan. Jag följde med och arbetade med min pappa varje dag. I 20 år åldern träffade jag min fru Maria och vi fick två barn, en pojke och en flicka.  Vi levde ett bra och lyckligt liv. Jag tog över min pappa och blev en metallarbetare. Maria var en lärare för de små barnen i grundskolan. Allt gick bra tills diktaturen kom. Jag skickade min familj till Sverige eftersom jag ville inte att minna barn skulle växa upp i ett tufft samhälle. Jag stannade kvar i Stalonien tills Maria fick ett jobb, så under tiden jobbade jag och skickade pengar till dem. Efter en stund blev jag arbetslös pågrund av min ålder (jag var för gammal)  och Maria fick aldrig ett jobb. Jag bestämde mig då för att åka till dem, men jag hade inte tillräckligt med pengar till att köpa biljett, så jag började sälja värdefulla smycken för lågt pris. Pengarna räckte inte till biljett och mat, så jag var tvungen att börja stjäla mat. Tillslut blev jag tagen och dömd för stöld. När jag blev frigiven sökte jag efter tillstånd för att åka utomlands. Jag fick aldrig tillstånd pågrund av mitt brott register. Mitt sista alternativ var att fly från landet. Jag kontaktade en smugglare vid namn Dragan. Han hjälpte mig men han litade inte på mig pågrund av mitt brott register. 


Vi var många som blev smugglade ut från Stalonien, men vi var få som klarade oss. Vissa klarade inte av att vara tysta, så de blev utkastade, eller det är vad de andra trodde, men jag visste att Dragan mördade dem. Tillslut anlände vi oss i Sverige. Det ända jag brydde mig om var min familj, så jag åkte till Malmö, Rosengård och knackade på varje dörr i området tills jag kom till deras dörr. När jag såg min pojke öppna dörren, kramade jag om honom jättehårt. Tills idag har jag tackat gud för att jag och min familj klarade oss till Sverige. 

2 kommentarer:

 1. • Du har en bra text och berättar den bra. Detta hade absolut kunnat vara en verklig händelse. Sånt har man hört talas om innan och du valde att berätta det i bra stil vilket gjorde det ännu mer trovärdigt. Det är ofta så stöld börjar. man kämpar för sin familj men sedan råkar man själv ut för något hemsk och då kan ibland det ända valet vara att stjäla.
  • Man förstår tydligt i din text varför du behövde fly. Du berättar från punkt till punkt vad som gjorde att du behövde stjäla och vad som sedan hände och vad som till slut gjorde att du behövde fly. Bra!
  - Det jag har som förbättring är att du har vissa fel i meningsbyggnaden som "Jag var den ende barnet". Det borde vara "Jag var det ända barnet". Du hade kunnat skriva med lite mer inlevelse vilket skulle göra texten ännu mer trovärdig och definitivt mer levande.

  Bra jobbat!

  SvaraRadera
 2. Du förklarade gången hur du gick från en glad familjeman till en flykting riktigt bra med bra flyt och inte för mycket text. Du lade till lite extra i slutet om att Dragan var mer farlig än vad man trodde från början, vilket jag gillar. Men lite mer detaljer om hur det gick i Sverige hade varit bra, även om du skrev det. Som exempel, fick du asyl (om du sökte)? Gick det bra i fortsättningen med tanke på ditt brottsregister?

  SvaraRadera